Hampaan paikkaus

Hampaiden paikkaushoito on vastaanottomme toimenpiteistä tavanomaisimpia. Hampaiden paikkaushoitoa tehdään jos hampaassa on kariesvaurio, eli reikä, jota ei enää voida pysäyttää tai hammas on tapaturmaisesti lohjennut.

Paikkausmateriaalina yleisin on hampaan värinen täytemateriaali, yhdistelmämuovi, joka kiinnitetään hampaaseen sidosaineella. Sidosaineet ovat nykyään hyvin kestäviä. Joskus hampaissa esiintyy jälkivihlontaa paikkauksen jälkeen, sitä kutsutaan sidosainereaktioksi. Vihlonta on tavallisesti ohimenevää.

Hampaan yhdistelmämuovitäytteet ovat pitkäikäisiä. Yhdistelmämuovitäytteitä joudutaan toki uusimaan, ja siksi myös jo kertaalleen paikattuja hampaita täytyy seurata määräaikaistarkastuksissa ja röntgenkuviakin tarvitaan.

Laajat muovitäytteet tai purennallisesti voimakkaassa rasituksessa olevat hampaat ovat suussa kovilla, jolloin yhdistelmämuovi ei ole ennusteeltaan hyvä. Silloin on mahdollista tehdä myös keraamisia täytteitä, jotka voidaan valmistaa meidän vastaanotollamme.

Meillä on käytössä uusin teknologia digitaalisen jäljentämisessä ja koneellisessa jyrsinnässä. Niitä hyödyntäen saadaan nopeasti vastaanotolla tehtyä hampaaseen täydellisesti istuva, esteettinen ja tiiviis täyte, joka on huomattavasti kestävämpi kuin tavanomainen paikka. Ammattilaisen arvioi hampaan sijainnin ja purennan perusteella tilanteen, ja suosittelee tarvittaessa keraamista täytettä olosuhteet huomioon ottaen. Tämä saattaa säästää monelta murheelta. Keraamisten täytteiden keskimääräinen elinikä on myös huomattavasti pidempi kuin yhdistelmämuovitäytteiden.

Hyvin syvissä kariesvaurioissa, tai hampaan saatua tapaturmaisesti “tällin”, hampaan herkkä ydin saattaa reagoida ja seurauksena hampaan ytimeen saattaa tulla palautumaton kudosvaurio. Silloin hammas kuolee ja vaihtoehtoina on joko hampaan poisto tai sen juurihoito.

010 271 2700

info@aurorahammas.fi

© Aurora Hammaslääkärit Oy

Created by | Myyvä

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeet.