Implantit

Puuttuvan hampaan voi monesti korvata keinojuurella ja sen päälle kiinnitettävällä kruunulla. Keinojuuri eli implantti istutetaan leukaluuhun paikallispuudutuksessa. Leikkaus voidaan tehdä monesta asiasta riippuen yleensä 3-6 kk kuluttua hampaan poistamisesta, joskus jopa heti hampaan poistamisen yhteydessä. Moni asia kuitenkin vaikuttaa optimaaliseen ajankohtaan. Jos poistettavan hampaan kohdalla on ollut tulehdus, joudutaan odottamaan pidempään poiston jälkeen, että voidaan jatkaa implantointiin. Parasta on kuitenkin edetä implantointiin viimeistään vuoden päästä hampaan poistamisesta.

Tavallisesti implantoinnin tekee suukirurgi, mutta myös kirurgiaan perehtynyt yleishammaslääkäri voi sen tehdä. Ennen toimenpidettä leukaluun määrä tarkistetaan röntgenkuvilla ja tutkimalla alue vastaanotolla, tai ottamalla tarkempi 3-ulotteinen kartiokeilatomografiakuva (KKTT). Jos leukaluuta ei ole riittävästi, voidaan harkita luusiirteen tekemistä. Kun keinojuuri on asetettu, sen annetaan luutua kiinni leukaluuhun. Tähän kuluu aikaa 3-6kk. Komplikaatioita saattaa tulla, kuten aina kirurgisissa toimenpiteissä, mutta kiinnittyminen tapahtuu nykyään lähes 100%  implanttiruuveista.

Kun on varmistuttu keinojuuren kunnollisesta luutumisesta, voidaan juuren päälle rakentaa kruunu (tai useamman implantin päälle siltarakenne). Kuten tavanomaisissakin proteettisissa töissä, suusta otetaan skannausjäljennökset -tai se jäljennetään- ja rakenteellelle valitaan väri. Kruunu kiinnitetään kiinni keinojuureen jatkeosalla, ja pyritään aina tekemään ruuvikiinnitteisenä rakenteena. Parhaimmillaan kruunun saa suuhun jäljentämistä seuraavalla käynnillä. Aurorassa on myös mahdollista tehdä vaikka odotellessa tilapäinen kruunu, jos olosuhteet ovat oikein suotuista.

Usein hampaan menettäminen on todella kurja asia, eikä ilman hammasta ole mahdollista eikä hyväkään olla poistosta siihen saakka kun implanttikruunu saadaan valmiiksi. Esteettisen ongelman lisäksi ilman tilapäistä hammasta voivat naapurihampaat siirtyä nopeastikin sulkemaan tyhjää aukkoa, mikä voi hankaloittaa jatkotoimenpiteitä. Hoitava hammaslääkäri osaa arvioida tämän riskin. Hampaan poiston jälkeen on mahdollista saada korvaava väliaikainen rakenne poistettavan hampaan tilalle vaikka heti poiston yhteydessä. Usein tulee kuitenkin yllätyksenä se, että järkevin tilapäinen ratkaisu on irroitettava osaproteesi. Se on akryylimuovinen yläleuassa suulakea osin peittävä levyosaproteesi, jossa on muovihammas puuttuvan hampaan tilalla. Proteesi irrotetaan suusta hampaiden pesun ajaksi ja yleensä yöksi. Proteesin etu on se, että sitä pystyy kätevästi muokkaamaan mm. implanttileikkauksen jälkeenkin suuhun sopivaksi. Jos sen sijaan tehdään väliaikaiseksi ratkaisuksi kevytsilta, joka kiinnitetään naapurihampaisiin, on sen irrottaminen ja uudelleenkiinnitys arvokasta ja työlästä, eikä sitä voi tehdä heti poiston tai leikkauksen jälkeen. Sikäli useimmiten päädytään tekemään osaproteesi odotteluajaksi.

010 271 2700

info@aurorahammas.fi

© Aurora Hammaslääkärit Oy

Created by | Myyvä

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeet.