Kirurgia

Meillä on Aurorassa valmius leikkauksellisiin toimenpiteisiin, joita tehdään lähes päivittäin. Toimenpiteet saattavat olla kauan suunniteltuja tai niihin päädytään välillä akuuttikäynnilläkin. Hoidon suunnitteluun vaikuttavat mahdolliset potilaan perussairaudet, lääkitykset ja yleinen toimintakyky. Toimenpiteitä tehdään tavallisesti paikallispuudutuksessa, mutta tarvittaessa myös esilääkityksessä tai nukutuksessa.

MUISTILISTA SUUKIRURGISEEN TOIMENPITEESEEN TULIJALLE:

Huolehdi että olet ilmoitat hoitavalle hammaslääkärille mahdollisista yleissairauksistasi, lääkityksistä ja erityishuomioista liittyen terveydentilaasi.

Syö kevyesti ennen toimenpidettä. Toimenpiteen jälkeen et voi syödä etkä juoda 2 tuntiin.

Voit ajaa autoa toimenpiteen jälkeen itse, ellei sinulle ole annettu rauhoittavaa esilääkitystä. Jos olet saanut esilääkityksen, sinulla pitää olla saattaja, ja seuraa loppupäivän ajan.

Varaa kotiin pehmeää syötävää. Isojen toimenpiteiden jälkeen ja mikäli käytät jotain verta ohentavaa lääkettä, suosittelemme syömään toimenpiteen jälkeen vain kylmää juoksevaa ruokaa: esim. jäähtynyttä puuroa ja jogurttia.

Todennäköisesti sinulle määrätään reseptilääkkeitä toimenpiteen jälkeen. Koita järjestää kyyti niin että voit poiketa matkalla apteekissa.

Mikäli olet ollut viimeisen 6 kk aikana keinonivelleikkauksessa, sairastanut 6 kk sisällä infarktin tai muun sairauskohtauksen tai sinulle on aloitettu verenohennuslääkitys OTA YHTEYTTÄ AURORAAN PUHELIMITSE ENNEN TOIMENPIDEAJANKOHTAA.

Mikäli sinulla on lääkityksenä Marevan, tarvitsemme aivan tuoreen INR-arvon ennen toimenpidettä. Mieluiten käy testissä vuorokautta ennen toimenpideaikaa ja ilmoita INR-arvo vastaanotolle vielä samana päivänä.

Tooth removal

Hampaan poisto saattaa olla pieni ja lyhytkestoinen tai hyvinkin monimutkainen ja kokemusta ja tarkkaa suunnittelua vaativa toimenpide.

Hampaan poistoarvio alkaa aina sillä että potilaan kokonaistilanteeseen perehdytään tarkoin. Hampaan poistoon ryhdytään, jos se on potilaan terveyden kannalta paras ratkaisu.

Suun tutkimuksessa selvitetään suun olosuhteet. Onko hammas purentatoimintojen kannalta tärkeä, onko hampaan tai sitä ympäröivän kudoksen mahdollinen tulehdus mahdollista hoitaa ilman poistoa, onko hampaaseen mahdollista saada tehtyä hyvä, toimiva täyte?

Terveen hampaan poistoon ei pidä ryhtyä ilman potilasta selkeästi hyödyttävää syytä.

Hampaan poistoon päädytään, jos hampaan säilyttäminen aiheuttaa potilaalle todennäköisen terveysriskin tai hankalia toiminnallisia ongelmia.

Terveydellisiä riskejä ovat esimerkiksi pitkälle edennyt hammasta ympäröivä kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti, hampaan juuren kärjessä oleva tulehdus, tai puhkeamassa olevan hampaan ympäröivän limakalvon tulehdus eli perikoroniitti tai jos hampaalla ei ole kunnolla tilaa puhjeta suuhun (viisaudenhampaiden yleisin ongelma). Jos hammas on pahasti reikiintynyt tai lohjennut syvälle ienrajan alle tai lohkeama on suuri, eikä hammaslääkärin arvion mukaan hampaaseen enää hyvää täytettä saa valmistettua, kannattaa hammas poistaa.

Joskus hampaan puhtaana pitäminen saattaa olla vaikeaa ja myös potilaan yleinen toimintakyky saattaa olla heikentynyt, jolloin poistoja voidaan tehdä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Maitohampaiden poistoihin lähdetään herkemmin koska tulehdukset ovat maitohampaissa vaikeampi hoitaa ja onhan suuhun todennäköisesti tulossa vielä uusi hammas menetetyn tilalle. Purennallisia syitä hampaiden poistoille ovat esimerkiksi oikomishoidon vuoksi tehtävät poistot, jos esimerkiksi hampaiden tarvitsema tila on epäsuhdassa leukojen koon kanssa, tai hammas sijaitsee aivan väärässä paikassa.

Luun sisään osittain tai kokonaan jääneet hampaat saattavat aiheuttaa tulehduksia. Ne saattavat myös ankyloitua eli kiinnittyä leukaluuhun ja niiden ympärille saattaa kehittyä kysta eli nesteen täyttämä ontelo. Tällainen hammas saattaa olla järkevää poistaa jo ennen kuin varsinaisia ongelmia ilmenee.

Hoidon suunnittelun tueksi tarvitaan hyvin usein röntgenkuvia. Röntgenkuvista selviää hampaan asento, muoto, mahdollinen karies, murtumat, karkeasti myös luukiinnitys ja mahdollinen tulehdus. Hampaissa on 1-4 juurta ja ne voivat olla suoria, käyriä, kippuraisia ja S-kirjaimen muotoisiakin. Jos hampaan rakenne, sitä ympäröivän leukaluun tila tai lähellä olevan hermon sijainti ei selviä riittävän tarkasti kaksiulotteisesta röntgenkuvasta, voidaan ottaa kolmiulotteinen kuva. Kolmiulotteinen rakenne selviää tomografia- eli leikekuvista. Kartiokeilatomografia, KKTT, on tuonut perushammashoitoon paljon lisää mahdollisuuksia ja se lisää hoidon turvallisuutta.

KKTT-kuvaukseen tarvitaan aina hammaslääkärin lähete, ja meillä kuvauksen myös suorittaa hammaslääkäri. KELA-korvausta kuvauksesta ei saa, ellei potilaalla ole hoitavaa erikoishammaslääkäriä, jonka lähetteellä kuvaus tehdään. Teemme siis myös muiden kuin Auroran hammaslääkärien lähetteillä KKTT-kuvauksia.

Hampaan poisto toimenpiteenä on yksinkertaisimmillaan heiluvan maitohampaan poisto. Kuvia ei tarvita eikä aina puudutustakaan, mutta pintapuudute saattaa tuoda mielenrauhaa ja helpotusta lapselle.

Hammas on kuopassaan kiinni pienillä säikeillä, jotka kulkevat leukaluun ja hampaan juuren välissä. Röntgenkuvassa näkyy hampaan ja leukaluun välissä tumma alue, alveolirako, joka on terveenä kapea ja tuskin erottuva.

Poistoa varten hammasta ympäröivä kudos puudutetaan niin että kipua ei tunnu. Puudute pistetään hiuksenohuella neulalla yläleuassa hampaan lähelle tai alaleuassa hammasrivin taakse. Jos neulat pelottavat, voidaan myös aikuisilla käyttää pintapuudutetta, jolloin neulanpisto ei tunnu niin ikävältä. Myös alveolirakoon voidaan puuduttaa, kuitenkin vasta sen jälkeen kun peruspuudutus on jo tehty.

Puudutettu alue ei tunne kipua, mutta on normaalia tuntea esimerkiksi paineen tunnetta. Hampaan poistotekniikoita on useita. Tavallisesti yksijuurinen hammas irrotetaan vivulla ja lopuksi nostetaan pihdillä pois. Monijuurisia hampaita saatetaan pilkkoa eli separoida osiin, jolloin poisto helpottuu. Usein kuulee kerrottavan miten hammas “jouduttiin halkaisemaan”, mutta hampaan separointi on hyvin yleinen tekniikka ja se usein nopeuttaa itse monijuurisen hampaan poistoa, kun hampaan juuret voidaan vivuta ja nostaa pois kuopastaan yksitellen.

Hampaan vipuaminen on tärkeä vaihe, silloin hammasta liikutellaan ja kiinnityssäikeet alkavat antaa periksi. Myös leukaluu on aavistuksen joustavaa ja alkaa “luopua” hampaasta. Kun hammas on jo liikkuva, voidaan siitä ottaa pihdillä kiinni ja liikutella lisää ja pikkuhiljaa hammas irtoaa.

Kaikki hampaat eivät kuitenkaan lähde yhtä suosiollisesti. Ihmisten kudokset ovat erilaisia ja jykevä leukaluu saattaa antaa kovan vastuksen. Puhkeamaton tai osittain puhjennut hammaskin on joskus tarpeellista poistaa. Kirugisia poistotekniikoita on useita. Hampaan vipuamista helpotetaan joskus tekemällä limakalvoon pieni viilto. Hammasta ympäröivää luuta porataan usein pois sopivasta kohdasta, jolloin hampaalle saadaan tilaa lähteä liikkumaan. Ja sitten taas vivutaan. Joskus hermo tai poskiontelon pohja saattaa kulkea niin haastavassa paikassa hampaan välittömässä läheisyydessä, että vaatii taitoa tietää mihin suuntaan hammasta voidaan liikuttaa ettei hermo tai poskiontelon pohjana oleva leukaluu vaurioidu. Jos jo kuvan perusteella tiedetään että hermovaurioriski on suuri tai on todennäköistä että poskionteloon tulee yhteys, punnitaan toimenpiteestä saatavat hyödyt ja mahdolliset haitat. Poskionteloyhteys voidaan myös korjata leikkauksella, jos syntynyt aukko on niin suuri että se katsotaan tarpeelliseksi. 

Potilaan kanssa käydään läpi toimenpiteen odotettu hyöty ja riskit ja hoitopäätös tehdään aina yhteisymmärryksessä, oli toimenpide sitten suuri tai pieni.

Raja suu- ja leukakirurgin ja yleishammaslääkärin tekemien toimenpiteiden välillä ei ole kiveen hakattu. Kokenut yleishammaslääkäri voi tehdä vaativiakin kirurgisia toimenpiteitä. Aurorassa suukirurgisia toimenpiteitä tekevät Suu- ja leukakirurgi Janne Ollikainen, Kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Ville Poukkanen ja hammaslääkärit Ilona Vehkaoja ja Eva Ollikainen. Haastavimmat tapaukset ohjataan kirurgille, potilasturvallisuus on aina meille tärkeintä.

Poiston jälkeen operoitu alue siistitään, kuoppa tarvittaessa huuhdellaan ja poistetaan kuopasta mahdollinen tulehtunut kudos. Haavan päälle asetetaan sideharsotaitos, jota potilas puree ja se toimii painesiteen tavoin. Verenvuoto kuopasta tyrehtyy yleensä pian, mutta limakalvon paranemista auttavat joskus ompeleet. Ompeleet ovat itsestään sulavia. Jos ne häiritsevät kovasti viiko-kahden päästä toimenpiteestä, voit varata ajan ompeleiden poistoon. Ompeleiden poistosta veloitetaan oma maksunsa.

Jos poistoalue jää kovasti vuotamaan tai potilaalla on esimerkiksi käytössä verenohennuslääkitys, käytetään tarvittaessa paikallisia veren hyytymistä auttavia aineita. Hammaslääkäreillä on käytössään hyvä arsenaali verenvuodon hallintaan käytettäviä menetelmiä. Poistokuoppaan voidaan laittaa pienen pesusienen tapainen kuutio, joka toimii verkon tavoin ja alkaa kerätä paikalle verihiutaleita ja hyytymän muodostuminen alkaa. Lisäksi voidaan käyttää hammaslääkärin harkinnan mukaan paikallisesti lääkkeitä, jotka vaikuttavat verenhyytymismekanismiin ja nopeuttavat merkittävästi verenvuodon tyrehtymistä, joko imeytettynä sideharsotaitokseen tai huuhteluna. Joskus poistoalue halutaan kontrolloida myös vastaanotolla.

Jälkihoito-ohjeet. Sideharsotaitosta purraan toimenpiteestä riippuen 20-40 minuuttia. Suuhun saattaa vielä sen jälkeenkin tihuttaa vähän verta, se on normaalia. Jos haava-alue vielä vuotaa, voit asettaa uuden kompressiotaitoksen 20-40 min ajaksi. Pidä huoli että haavan päälle kohdistuu riittävästi painetta. Joidenkin toimenpiteiden jälkeen suositellaan pidettävän kylmäpakkausta posken iholla. Se vähentää turvotusta ja auttaa hyytymistä. Käytä kylmäpakkausta vain ohjeiden mukaan, ettet saa paleltumavammoja ihollesi. Samana päivänä ei suositella tupakointia lainkaan, eikä alkoholia. Hyvänä perussääntönä on ettei hikoilla saa pariin päivään poiston jälkeen. Toisin sanoen ei voimakasta fyysistä rasitusta eikä saunomista. Hampaat saa harjata normaalisti, mutta haavan koskettelua tulee välttää. Kun poistohaava on tuore, ei saa suussa voimallisesti purskutella edes vettä, mutta joskus suosittelemme klorheksidiinisuuvettä, jolla suuta voi kevyesti huuhtoa. Muita suuvesiä ei pidä käyttää toimenpiteen jälkeen pariin viikkoon. Jos käytät klorheksidiiniä, pese hampaat huolellisesti ennen huuhteen käyttöä, ettei huuhteesta pinty värjäymää hampaiden pinnoille. Jos häiritseviä värjäymiä kuitenkin tulee, voit varata ajan suuhygienistille noin kahden viikon päähän toimenpiteestä hampaiden puhdistukseen.

010 271 2700

info@aurorahammas.fi

© Aurora Hammaslääkärit Oy

Created by | Myyvä

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeet.