Purentafysiologinen hoito

Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (temporomandibular disorders, TMD) on nimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille.

TMD:n tavallisimpia oireita ovat leukanivelten tai puremalihasten kipu, leukaniveläänet, leukojen väsyminen ja jäykkyys, suun rajoittunut avautuminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat muun muassa päänsärky, kasvokipu ja korvakipu.

TMD-vaivat ovat tavallisia, ja ne ovat hammassäryn jälkeen yleisin suun ja kasvojen alueen kiputila, jonka takia potilas hakeutuu hoitoon. TMD-vaivoja esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä, ja ne ovat yleisimpiä 35–50 vuoden iässä.

Purentaelimistön vaivat voidaan luokitella lihas- ja nivelperäisiin, sekä näiden yhdistelmiin. Diagnoosi perustuu oireiden selvittämiseen ja kliiniseen tutkimukseen, joita täydennetään tarvittaessa muun muassa kuvantamistutkimuksilla.

Diagnostiikassa arvioidaan myös mahdolliset muut kasvojen alueen kiputilat, kuten hammasperäiset syyt, päänsäryn eri muodot, korva- ja niskaperäiset syyt, fibromyalgia ja muut yleissairauksiin liittyvät kiputilat.

Hoidon ennuste on yleensä hyvä. Potilaan informoiminen, omahoito-ohjeiden antaminen, alaleuan liikeharjoitusten ohjeistaminen ja fysioterapeuttiset hoidot sekä tarvittaessa kipulääkkeet ja purentakiskon valmistaminen ovat suositeltavia ensi vaiheen hoitomuotoja. Erittäin harvoin tarvitaan vaativampia, esimerkiksi psykologisia hoitomuotoja, erikoissairaanhoitoon kuuluvia toimenpiteitä, kipuklinikan konsultaatioita tai kirurgista hoitoa.

Purennan tasapainotus ja proteettiset tai oikomishoitotoimenpiteet saattavat tulla kysymykseen hoidon myöhemmässä vaiheessa.

Purentaperäiset vaivat diagnosoidaan hammaslääkärin toimesta. Kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäreillä Rosita Kantolalla ja Henri Kapriolla on vahva osaaminen purentafysiologiassa. Aurorassa toimii myös suuhygienisti Hanna Eklund, joka tekee purentafysiologisia käsittelyjä ja antaa ohjausta liikeharjoituksiin ja muuhun omahoitoon.

010 271 2700

info@aurorahammas.fi

© Aurora Hammaslääkärit Oy

Created by | Myyvä

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeet.