Aurora Hammaslääkärit has become a part of Mehiläinen since 1.10.2021.

The activities and personnel of Aurora Hammaslääkärit are now a part of Mehiläinen. Our skilled team will continue to serve you at our clinic at Kirkkopuistikko 4, 65100 Vaasa with the old telephone number 010 271 2700 and email address info@aurorahammas.fi.

1.11.2021 onwards bookings will be handled through the following: Aurora's online booking, and OmaMehiläinen-webservice.

The OmaMehiläinen service’s customer benefits are available from 1 January 2022.

Viisaudenhampaat

Viisaudenhampaat voivat puhjeta nuorena, aikuisiällä tai eivät ollenkaan. Usein ne eivät mahdu puhkeamaan kokonaan, jolloin ne aiheuttavat herkästi kroonisen tulehduksen (perikoroniitti). Täysin puhjenneisiin viisaudenhampaisiin tulee myös usein parodontiittiongelmia, koska niitä voi olla vaikea puhdistaa. Kun suussa on bakteeritulehdus, on syljessä suuri määrä bakteereita. Ne kuormittavat elimistöä. Kroonista tulehdusta ei usein huomaa itse lainkaan, vaan se löytyy hammastarkastuksen tai röntgenkuvausten yhteydessä. Vaikka tulehdusta ei itse huomaa, on se elimistölle haitallinen. Tulehtunutta osin puhjennutta hammasta, joka ei mahdu puhkeamaan enempää ei voi hoitaa tulehdusvapaaksi muuten kuin poistamalla hammas.

Osin puhjenneet hampaat pitää lähes aina poistaa leikkauksellisesti. Aurorassa leikkauksellisia hampaanpoistoja tehdään lähes päivittäin. Niitä tekevät Suu- ja leukakirurgimme Janne Ollikainen, Parodontologimme Ville Poukkanen ja Hammaslääkäri Ilona Vehkaoja. Vastaanottoaika leikkaukseen varataan aina puhelimitse tai sähköpostitse, nettiajanvarauksesta ei sitä pysty varaamaan.

Monesti joudutaan akuuttitilanteessa huuhtomaan ensin aluetta, tai poistamaan vastapurijana oleva yläviisaudenhammas, ja mahdollisesti aloittamaan antibioottikuuri. Noilla toimenpiteillä ei alue kuitenkaan paranene, vaan hammas täytyy kuitenkin myöhemmin poistaa. Alaviisaudenhampaasta lähtevät tulehdukset voivat nopeastikin edetä jopa hengenvaarallisiksi tulehduksiksi. On todella tärkeää hakeutua päivystykseen välittömästi, jos ilmenee suun avausvaikeutta tai nielemiskipua tai voimakasta turvotusta tai korkeaa kuumetta! Akuuttiajan voi löytää nettiajanvarauksesta, tai vastaanotolle voi soittaa ja kysyä akuuttiaikaa.

Osin puhjenneet viisaudenhampaat poistetaan leikkauksellisesti paikallispuudutuksessa. Hoidon suunnittelun tueksi tarvitaan röntgenkuvia. Jos hampaan rakenne, sitä ympäröivän leukaluun tila tai lähellä olevan hermon sijainti ei selviä riittävän tarkasti kaksiulotteisesta röntgenkuvasta, voidaan ottaa kolmiulotteinen kuva. Meillä on käytössä kartiokeilatomografialaite, jolla 3-uloitteiset kuvat saadaan tarvittaessa helposti otettua, ja hoito saadaan etenemään jouhevasti ja mahdollisimman turvallisesti.

Olemme tottuneet siihen, että toimenpide jännittää. Jos koet että jännität erityisen kovasti, voit varata lyhyen suunnittelukäynnin tai hammastarkastuksen ennen poistoaikaa. Silloin voimme yhdessä miettiä, olisiko esilääkitys tai jopa nukutushammashoito järkevä vaihtoehto sinulle.

Useimmiten tehdään samalla kerralla osin puhjenneen alaviisaudenhampaan leikkauksellinen poisto ja saman puolen yläviisaudenhampaan poisto. Loppupäiväksi voidaan kirjoittaa sairaslomatodistus. Fyysinen rasitus on kielletty kolmen vuorokauden ajan. Ompeleet sulavat itsekseen, mutta voit myös varata ajan ompeleiden poistoon, jos ne ovat viikon päästä häiritsevät. Ompeleiden poistosta veloitetaan erillinen maksu.

Jos hampaanpoiston jälkeen noin kolmantena päivänä kipu voimistuu selkeästi, on hyvä varata akuuttiaika. Tällöin on usein hyvä puhdistaa kuoppa vastaanotolla, ja mahdollisesti laittaa paikallinen lääketamponi poistokuoppaan. Tällaisen käynnin hinta ei kuulu hampaanpoistoon, vaan siitä veloitetaan erikseen. Jälkihoito-ohjeiden tarkka noudattaminen, klooriheksidiinisuuhuuhteen käyttäminen aamuin, illoin noin viikon ajan, ja tupakoinnin välttäminen vähentävät riskiä tälle kuivan kuopan tulehdukselle. Kuopan on hyvä antaa olla mahdollisimman rauhassa poiston jälkeen, että sitä suohaava verihyytymä pysyisi paikallaan suojaamassa kiputilalta.

Muista kertoa, jos sinulla on yleissairauksia tai lääkityksiä kun varaat ajan! Toimenpide pitää suunnitella niin että esitiedot on otettu huomioon.

010 271 2700

vaasaaurorahammas@mehilainen.fi

© Aurora Hammaslääkärit Oy

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeet.