Juurihoito

Joskus hammas vaurioituu tapaturman, karieksen, hammaseroosion tai hampaan narskuttelun vaikutuksesta, seurauksena saattaa olla palautumaton kudosvaurio. Hampaan verenkierto loppuu, ja jos hammasta ei juurihoideta, hampaan ydinkudos tulehtuu. Tulehdus voi levitä hampaan ulkopuolelle leukaluuhun ja viimeistään siinä vaiheessa hampaan säilymisen ennuste heikkenee huomattavasti.

Hampaan juurihoidon tarkoituksena on säilyttää hammas potilaan suussa siitä huolimatta että se on kärsinyt syystä tai toisesta niin suuria vaurioita, ettei sen säilyttäminen olisi mahdollista ilman juurihoitoa. Juurihoitoon ryhdytään vain jos hammas on purennallisesti tai ulkonäöllisesti tärkeä, ja jos suun olosuhteet ovat sellaiset, että juurihoidettu hammas todennäköisesti tulee säilymään hyväkuntoisena. Esimerkiksi viisaudenhampaiden juurihoito on lähtökohtaisesti ennusteeltaan hyvin heikko ja purennallisesti viisaudenhammas ei tavallisesti ole tärkeä, joten poistohoito on viisaudenhampaan hoitona lähes aina ainoa oikea hoito.

Juurihoidossa hammas tarvittaessa puudutetaan, se eristetään yleensä muusta suuontelosta kofferdam-kalvon avulla, jotta syljen tai instrumenttien mukana ei pääsisi suuontelon muita bakteereja hampaan ydinonteloon. Ydinontelosta poistetaan kaikki pehmeä kudos mekaanisesti ja se käsitellään myös kemiallisesti natriumhypokloriitilla ja muilla liuoksilla, jotta mahdolliset taudinaiheuttajabakteerit ja -sienet saadaan luisesta kanavasta pois. Ydinonteloon laitetaan usein lääke, “biokalkki” muutamaksi viikoksi ja kun lääke on saanut vaikuttaa, se poistetaan mekaanisesti ja huuhtelemalla ja kanava täytetään juurentäytemateriaalilla. Juurentäytteenä käytetty materiaali on guttaperkkaa, joka täyttää kanavaontelon tiivisteaineen kanssa niin ettei kanavassa pääse kasvamaan bakteereita tai sieniä.

Juurihoidettu hammas on hauras, sillä verenkiertoa ei enää ole, ja ravintoaineita ei pääse enää hammaskudokselle kulkeutumaan. Hammaslääkärisi valitsee sinun hampaallesi sopivan täytemateriaalin sen mukaan, mikä parantaa hampaan pitkäaikaista ennustetta. Usein juurihoidettu hammas kannattaa restauroida keraamisella täytteellä, jolloin hammas muotoillaan siten että purentarasitus kuormittaa hammaskudosta mahdollisimman vähän.

Juurihoidon ennuste on hyvä (n. 80-90%), jos hampaan kuntoarvio lähtötilanteessa tehdään huolellisesti. Hyvästä alkukartoituksesta huolimatta tulee toisinaan tilanteita, jolloin juurihoidettu hammas ei toivukaan odotetusti ja juurihoito joudutaan joko uusimaan tai hammas joudutaan poistamaan. Hampaassa voi olla halkeama, joka ei näy röntgenkuvissa, tai ylimääräinen juurikanava, jota ei pystytä saavuttamaan. Juurihoito on kuitenkin hyvä yritys pelastaa hammas, joka olisi muuten väistämättä jouduttu poistamaan ja hoitopäätös tehdään hammaslääkärin ammattitaitoon pohjautuen yhteisymmärryksessä potilaan kanssa.

010 271 2700

info@aurorahammas.fi

© Aurora Hammaslääkärit Oy

Sivuston toteutus | Myyvä

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeet.